TV-1-Gündem Özel’de Kentsel Dönüşümle ilgili açıklamalar
İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı, Yrd.Doç.Dr. Kamuran ARI, TV-1 ekranlarından canlı yayınlanan Gündem Özel programında “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”la ilgili sorulara cevap verdi.
Yrd. Doç.Dr. Kamuran ARI, TV-1 ekranlarından 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun temel amacının; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemek, başta deprem olmak üzere tabii afetler nedeniyle meydana gelebilecek can ve mal kayıplarını önlemektir açıklamasını yaptı. Yrd. Doç.Dr. Kamuran ARI riskli yapılarla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Riskli yapı, riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak bakanlığın lisans verdiği kuruluşlar tarafından tespit edilen yapıyı, ifade eder.Riskli yapıların tespitinin öncelikle yapı maliklerince yaptırılması esastır. Yapı malikleri ya da kanuni temsilcileri masrafları kendilerine ait olmak üzere, riskli yapısını belirlemek için bakanlığın lisans verdiği kurum ve kuruluşlara başvurarak binalarının riskli olup olmadığını tespit ettirebilirler.
Riskli yapılar belediyeler tarafından da tespit edilebilir. Belediyeler kendi sorumluluk alanlarındaki yapılara yönelik olarak bir tarama yaparak bina stoklarını tespit edebilirler. Bu tarama sonucu ortaya çıkan sonuçlara göre de, ekonomik ömrünü tamamlamış, eski ve riskli bina sahiplerinden tespit yapılmasını isteyebilirler.”
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün Kayseri’de Riskli Yapı Tespiti Lisansı alan ilk kuruluş olduğunu belirten ARI, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nin bu tür girişimlerle, güncel konuları takip ederek, kaliteli eğitim-öğretim ve araştırma olanakları sunarak ülkemizde ve dünyada teknolojiye dayalı bilim odağı olmak, çevre bilincine sahip, gelişmeye açık, etik değerlere saygılı mühendis yetiştirmeyi amaçlamakta olduğunu belirtti.