28 Kas 2012
Kayseri Bölge Hastanesi Şantiyesine Teknik Gezi
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan 90 kişilik grup, 10.10.2012 tarihinde Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kamuran Arı ve Yrd. Doç. Dr. Ali Bozer’in koordinatörlüğünde Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü Şantiyesi teknik gezisine katılmışlardır. Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü projesi YDA İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş. ve INSO Sistemi Per Le Infrastrutture Sociali S.P.A iş ortaklığı ile gerçekleştirilmektedir.
1.580 yataklı, 385 bin m2 kapalı, 750 bin m2 açık alana sahip olan proje hakkında şantiye şefi İnşaat Mühendisi Altan Tekeli öğrencilere teknik bilgiler verdi. Tekeli, projede üstün nitelikteki teknolojik ve fiziksel alt yapı koşulları ile yapılması planlanan kampüs içerisinde uzmanlaşmış ihtisas hastaneleri, yüksek teknolojiye sahip laboratuvarlar, araştırma merkezleri, sağlık teknoparkları, sosyal tesisler, otel ve medikal oteller, alışveriş merkezleri, kafeler, merkezi acil birimleri, yoğun bakım üniteleri, merkezi eczaneler, depo yapıları, kapalı otoparklar ile peyzaj alanlarının bulunduğunu belirtti. Şu aşamada hastanenin yapılacağı bölgenin zemin iyileştirmesini yaptıklarını, bunun içinde jet grout denilen yöntemi kullandıklarını söyledi. Jet grout makinaları ile 200-250 bar basınçla püskürtülen su ve çimento karışımının zeminin boşluklarını doldurup sıkıştırması suretiyle elde edildiğini, jet groutların zemine işaretlenmesinin uzman ölçüm ekibi tarafından tek tek yapıldığını, jet grout kolon deliğinin oluşturulması esnasında, delgi ucunun mümkün olduğunca düşey bir konumda tutulduğunu belirten Tekeli, jet groutun projede istenilen ortalama çapını elde etmek için gerekli imalat parametrelerinin, test kolonları oluşturularak belirlendiğini söyledi.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nde dersler kapsamında her türlü uygulama ve işlemi yerinde takip etme fırsatı bulan öğrenciler jet grout ile ilgili merak ettiği sorulara Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü Şantiyesinde cevap buldular. Yrd. Doç. Dr. Kamuran Arı, bu gezinin İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin derslerde öğrendikleri teorik bilgilerin şantiyelerde kullanımını görmeleri açısından önemli olduğunu belirtti.