09 Ağu 2012
Kayseri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine Teknik Gezisi
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Öğrencilerinin Kayseri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine Teknik Gezisi
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan 35 kişilik grup, 07.12.2011 tarihinde Yrd.Doç.Dr. Kamuran ARI ve Arş.Gör.Alper AYDEMİR’in koordinatörlüğünde Kayseri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine teknik geziye katılmışlardır.
Teknik gezide tesiste çevre mühendisi olarak görev yapan Sayın Selim BOZTOPRAK teknik bilgiler verdi. Yetkili Atıksu Arıtma Şube Müdürlüğü, bünyesindeki personeli ile Kayseri şehrinden toplanarak KASKİ ana kolektör hattı ile Kayseri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine ulaştırılan atıksuların herhangi bir çevre problemi oluşturmayacak şekilde arıtılarak alıcı ortama deşarj edilmesini sağladıklarından bahsetmiştir. Atıksu Arıtma Tesisini işletmek, tesisten çıkan arıtma çamurlarının herhangi bir çevre problemi oluşturmadan güvenli bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlamakla görevlerini yerine getirmektedir.
İşlenmiş arıtma çamurları (Biyokatılar), bünyelerinde dirençli organik bileşikleri ve bitki gelişimi için gerekli makro ve mikro besin elementlerini bulundurmaktadırlar. Azot ve fosfor içerikleri biyokatıların gübre değerini ortaya koymakta, organik madde içerikleri de bu materyalin toprak ıslah etme özelliği açısından ayrı bir önem taşıdığını göstermektedir. Biyokatıların arazide, tarım alanlarında, ıslah amaçlı, yeşil alanlarda ve ağaçlandırma alanlarında kullanılması mümkündür. Arıtma tesisinden günlük 325 m3 arıtma çamuru (biyokatı), yaklaşık 15 m3 kum ve ızgara atığı çıkmaktadır. Dolayısıyla arıtma tesisi öncesine nazaran günlük 340 m3 arıtma malzemesi Kızılırmağı besleyen Karasu’ya verilmemektedir ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda üzerine düşeni yerine getirmektedir.